Kurk of Schroefdop

Kurk of schroefdop  ?
Afgelopen tijd ben ik toch steeds meer overtuigd geraakt, dat we de kurk, of een soortgelijke afsluiter, op de wijnfles moeten houden ! Dat heeft natuurlijk alles te maken met ons mooie Horeca vak, waarin het tegenwoordig ‘usance’ is om de schroefdop te vereren, zodat het voor de ‘ongeschoolde en onopgeleide’ zomerkracht in het vak lekker makkelijk is om ook een “wijntje” te serveren ! Ook zo’n rotwoord trouwens !! Eenmaal aan tafel van een gedegen en/of gerenommeerd restaurant, wordt je een wijnkaart overhandigd, de keuze wordt gemaakt en even later wordt de gevraagde wijn aan tafel geserveerd met een schroefdop !!!  De dienstdoende bediende schroeft het flesje open met een afgrijselijk geluid van krijsend metaal tegen glas in plaats van een beschaafde plop van een kurk die de edele vloeistof bevrijdt ! Door de eenvoud van de ingreep met de schroefdop, vergeet de bediende ook maar meteen om de wijn te laten proeven en pleurt je glas direct vol !!!, want het is toch maar een schroefdopje nietwaar ?? ( wel tegen € 60,00 per fles !! ).

 

 

Beleving en emotie
Door de snelheid van handelen en serveren heeft de bediende in dit geval ook geen enkel contact met de hier aanwezige gast en na een vrijwel onverstaanbaar “asjeblieft” spoedt de bediende zich richting onzichtbaarheid ! Is het niet zo dat gastvrijheid staat of valt met service en sociaal contact ?? Is het niet zo dat ik me bekocht voel door een dergelijke behandeling ook al is de wijn nog zo goed. Horeca is totaaltheater, waarbij beleving en emotie op de hoogste trede staan, het is blijkbaar niet voor niets dat in de Franse Horeca de schroefdop het veel moeilijker heeft dan in Nederland ! Nee doe mij maar gewoon weer een kurk ( mag ook kunststof zijn, dan zijn we ook van die flauwe “kurksmoezen” af ) op de fles, al was het maar alleen om nooit van dat gehannes aan tafel af te komen en regelmatig weer de nieuwste kurkentrekker te kunnen kopen !

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0